Национална компания „Железопътна инфраструктура“ /НКЖИ/ пусна дългоочакваната обществена поръчка за избор на изпълнител на реконструкцията на шуменската ЖП гара. Тя е на стойност 12,6 млн. лв. с ДДС – сума, която е повече от два пъти по-висока от първоначално обявеното. Финансирането на обекта е от националния бюджет.

Всички дейности ще се извършат по проект, възложен през 2018-та. Съгласно него ще се направи цялостна реконструкция на чакалнята - със стая за майки с деца и съответните сервизни помещения, с нови обществени гарови вътрешни тоалетни и тоалетни за инвалиди. Заложени са още модерни търговски обекти, подмяна на съществуващите врати с автоматични с фотоклетки, асансьори в подлеза, обновяване на зелените площи. Изцяло ще се обнови предгаровия площад с паркинга.

Важна част от ремонта са новите перони и новата козирка над тях.

Дейностите ще продължат дълго. На изпълнителя ще се даде срок за работа между 650 и 800  календарни дни.

Според НКЖИ с реализацията на обществена поръчка ще се изпълнят няколко цели: Повишаване комфорта на пътниците и персонала на гарата; Постигане на здравословна и безопасна среда за пътуващите и работещите на територията на гаровия комплекс; Постигане на съвременните критерии и норми за енергийна ефективност и пожарна безопасност;

Създаване на равни условия за достъп на лица в неравностойно положение чрез въвеждане на мерки за общодостъпна среда; Постигане на нов имидж на железопътната гара.

Припомняме, че за голям ремонт на ЖП гарата се говори от десетилетие. Гарата в Шумен е построена през 1943-та година, на мястото на първата, строена през 1895 година, и оттогава не са правени големи ремонти.

ШУМ.БГ