Ученици от СУ "Трайко Симеонов" обновиха пейките в парк „Кьошковете“ и почистиха от нежелана растителност част от Дендрологичната пътека и пътеката към пещера „Бисерна“, съобщиха от пресцентъра на ПП “Шуменско плато”.

Тези инициативи на единадесетокласниците бяха част от задължителната им практика в обучението им по специалност "Помощник инструктор по спортно-туристическа дейност" в СУ "Трайко Симеонов".

За новия облик на пейките материалите осигури дирекцията на ПП „Шуменско плато“, а идеята за пребоядисването и новите рисунки по пейките е изцяло на учениците.

По време на практиката беше почистена алеята в парка. Проведоха се и теоретични занимания, свързани с воденето на организирани групи по туристически маршрути и опазването на горите.

Ученическа практика беше организирана и за десетокласници от същото училище. Те научиха на терен как се поддържат пешеходни и вело маршрути и паркова инфраструктура като почистиха от нежелана растителност част от Дендрологичната пътека и пътеката към пещера „Бисерна“.

Експерти от Парка показаха на терен основните туристически маршрути и видовете маркировки. В рамките на заниманията учениците се запознаха с възможностите за туризъм в природния парк, задължителната екипировка, флората и фауната, научиха повече за лесовъдската професия.

Практиките с ученици от СУ "Трайко Симеонов" са част от дългогодишно споразумение за сътрудничество между училището и Дирекцията на парка и се провеждат за втора поредна година.

ШУМ.БГ