Руският футболен съюз пренебрегна ключова разпоредба на ФИФА и УЕФА, което предизвика поредния скандал около страната. Става въпрос за забраната да се включват отборите от Крим в руската футболна пирамида, предвид спорния статут на полуострова.

Още след анекса на Крим от страна на Русия през 2014-а, местните футболни отбори бяха поканени да играят в руските професионални дивизии, но бързата намеса на УЕФА спря този процес.

В същото време обаче клубовете не бяха върнати в украинската футболна система, заради което те играеха в обособената, но неполучила никакво международно признание Кримска футболна лига.

Всичко това обаче се промени днес, след като Рубин (Ялта), ФК Севастопол и Таврия (Симефропол), които са основните клубовете на трите големи кримски града, вече са част от новия сезон в руската футболна система. Трите клуба са получили лиценз за четвъртото ниво на местния футбол, а освен това ще участват и в турнира за Купата на Русия.

Украинският футболен съюз вече е информирал ФИФА и УЕФА за случая, като призовава за изхвърлянето на Русия от обединеното футболно семейство.

Макар руският национален тим във всички възрасти да не участва в официални мачове от началото на войната, Русия все още е член на световната централа ФИФА и на европейската УЕФА.

Евентуално изхвърляне на страната съвсем ще промени ситуацията за руския футбол, като ще го прати в графа с националните отбори на автономни области без международно признание.

По-вероятно е Русия да бъде изхвърлена от УЕФА в разгара на този скандал, но това не е толкова страшен вариант за страната, защото вече в няколко спорта руснаците изявиха желание да бъдат приемани като част от Азия.

Дир.бг