След продължило почти 20 години строителство тази неделя ще бъде тържествено осветен новият православен храм на Каспичан „Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици”. Първата Света литургия в него ще води Варненският и великопреславски митрополит Йоан.  

Това обяви на пресконференция днес в Шумен предстевателят на църковното настоятелство на храма отец Андрей.

За трудностите от старта на строежа през 2004-та досега разказа Веско Великов, бизнесмен и член на настоятелството. През годините градежът е спирал и започвал многократно. В крайна сметка, благодарение на дарители, са набрани нужните над 650 хил. лв. Мнозина участват и с безвъзмезден труд или предоставяне на услуги и материали.

„Въпреки трудностите, мога да заявя, че построихме храм, който изглежда прекрасно, както отвън, така и отвътре“, каза Великов.  

Новопостроената църква е с площ 500 кв.м. Тя е проектирана като леко изменено и умалено копие на софийския катедрален храм „Александър Невски“. Иконостасът е с размери 7,5 на 12 метра, което го прави сред най-големите в страната. Изработен е от дърводелеца Йордан Андреев и резбаря Младен Костадинов.

Стените на храма не са изографисани поради липса на средства. От църковното настоятелство се надяват да ги набавят от дарения впоследствие. „Ние нямаме дори малка част от нужните за изографисването средства. Затова преценихме, че е по-добре този храм да бъде отворен така, за да може да бъде посещаван от жителите на община Каспичан и от всички вярващи“, каза Ралица Тодорова. Тя изказа благодарност на всички дарявали за храма през годините и покани християните от цялата област да дойдат за откриването му на 30-ти юли.  

Ритуалът ще започне в 7,00 часа сутринта, като се очаква църковният престол да бъде осветен около 10,00 часа.

В храма ще бъдат вградени мощите на Св. мъченик Трифон.

ШУМ.БГ