Йоана Илиева спечели бронзово отличие на сабя на Световното първенство по фехтовка в Милано (Италия). Така тя донесе първи медал за България от Световен шампионат в историята на женската сабя.

Илиева загуби на полуфиналите с 8:15 туша от четвъртата в световната ранглиста Деспина Георгиаду (Гърция), бронзова медалистка от предишния Мондиал в Кайро 2022. 22-годишната българка беше равностойна до прекъсването, което дойде при 6:8, след което Георгиаду направи серия от четири поредни туша, с което до голяма степен предреши мача.

Преди това на четвъртфиналите Илиева победи с 15:9 номер 2 в света и бронзовата медалистка от Евро 2022 в Анталия Сара Балзер (Франция), която е и олимпийска и световна вицешампионка в отборната надпревара с оръжието. Българката започна силно и поведе с 10:4, след което Балзер успя да намали до 8:11, но до края Илиева доминираше, за да триумфира и да си гарантира място на подиума.

Българката започна в елиминациите с победа над Сабина Матиш (Румъния) с 15:12, а след това спечели без игра срещу украинката Олга Харлан, която беше дисквалифицирана, след като наруши правилника с отказ да стигне ръката на руската си съперничка Ана Смирнова след победата си с 15:7 на старта. В последствие на осминафиналите Илиева се справи и със световната вицешампионка Анна Баща (Азербайджан) с 15:8.

Илиева стана европейска шампионка на сабя за жени до 23 години в Будапеща през май.

Още две българки участваха в основната схема на сабя при жените днес, но допуснаха поражения в първия кръг. Олга Храмова падна с 10:15 от полякинята Силвия Матушак, а Калина Атанасова загуби драматично от испанката Лусия Мартин-Португес с 14:15. Четвъртата българка Емма Нейкова отпадна в квалификациите на 24 юли, като завърши на 65-ото място.

БТА