Български футболни фенове бяха нападнати в Република Северна Македония минути преди началото на футболния мач от втория квалификационен кръг в Лигата на конференциите между ФК Шкупи и Левски София на стадион "Тодор Проески" в Скопие, съобщи сайтът "Спорт 1". 15 български граждани са задържани от полицията.

Телевизия "Клан" излъчи видео, в което се вижда как местните жители от квартал Чаир хвърлят кофи за боклук по коли, в които се намират български фенове, пристигнали в Северна Македония специално за футболната среща.

Не е известно какво се е случило преди инцидента и дали е имало словесен сблъсък между феновете на Левски и Шкупи. "Спорт 1" посочи, че сблъсъците между българските и местните фенове са били очаквани. Затова полицейското присъствие в центъра на Скопие е засилено днес, особено около стадион "Тодор Проески".

На входа на стадион "Тодор Проески", в зоната под трибуните, група фенове влязоха в конфликт със служители на полицията, който бързо прерасна във физическа саморазправа. Във видеоклиповете се виждат летящи бутилки от сок или бира, както и някои по-големи предмети.

Атмосферата се нажежи още преди мача с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, като планове за изгаряне на македонското и албанското знаме по време на мача тази вечер. Двубой на клубно ниво от съседни страни винаги създава условия съперничеството да излезе и извън трибуните, но в случая то е крайно изострено заради политическите конфликти между Република Северна Македония и България, така че нетърпимостта лесно може да ескалира, посочва "Спорт1".

БТА