Макс Верстапен продължи пълната си доминация през 2023 г. с победа в Гран при на Белгия, 12-ти кръг за сезона във Формула 1. Пилотът на "Ред бул" триумфира на пистата "Спа", като завърши пред съотборника си Серхио Перес.

Трети на подиума се качи се качи Шарл Льоклер с "Ферари".

Верстапен взе десета победа от началото на сезона, както и осма поредна. Световният шампион вече е на един успех от рекорда по поредни победи, дело на Себастиан Фетел от 2013 г.

В кариерата си Верстапен вече има 45 победи. Повече от него в историята на Формула 1 имат само Ален Прост (51), Себастиан Фетел (53), Михаел Шумахер (91) и Люис Хамилтън (103).

Състезанието на пистата "Спа" беше последно преди лятната пауза, която продължава един месец. Следващата надпревара в календара е Гран при на Нидерландия на "Зандворт" на 27 август.

След 12 кръга Верстапен има актив 314 точки.

За разлика от предходните сесии на "Спа", състезанието започна на сухо трасе. На старта Льоклер реагира най-добре, но още в първите завои беше изпреварен от Серхио Перес. По-назад имаше инцидент между Оскар Пиастри ("Макларън") и Карлос Сайнц ("Ферари"), заради който австралиецът от "Макларън" отпадна.


С напредване на обиколките Верстапен също започна да си пробива път в колоната и в началото на деветата обиколка изпревари Льоклер за втората позиция.

Световният шампион поведе в 17-ата обиколка, когато изпревари съотборника си.

След тора Верстапен започна да трупа аванс, който в края на дистанцията надхвърли 20 секунди.

Дневник