Нова стъпка напред в своето професионално развитие прави националът на България по хандбал Михаел Иванов. Гардът беше привлечен от испанския Тубос Аранда, съобщиха от Българската федерация по хандбал.

Тимът от Аранда де Дуеро се състезава във второто ниво на хандбала Испания. През изминалия сезон отборът завърши на седмо място в първенството, а този сезон е амбициран да атакува влизане в елитната дивизия.

Михаел Иванов вече е в Испания и тренира с новия си тим. Това е трети отбор в чужбина за 195-сантиметровия гард. Преди това той носи екипите на португалския елитен Боа Ора и третодивизионния германски тим TuS 04 Дансенберг. През последния полусезон Иванов беше част от състава на Локомотив (Горна Оряховица), с който спечели сребърните медали от първенството на страната и в турнира за Купата на България.

Гардът е привлякъл вниманието на испанците с доброто си представяне в първенството на Международната хандбална федерация (ИХФ) на развиващите се нации за мъже, което се проведе във Варна през април. България зае трето място в надпреварата, а Иванов намери място в отбора на звездите на турнира и беше определен за най-добър играч на поста лява свръзка.  

"С привличането на Михаел Иванов Тубос Аранда си осигурява играч на левия гард, който има способността да бележи попадения с мощната си далечна стрелба. Михаел е на 20 години и има отлична физика, с която може да допринесе много за атаката на тима, но също така и за играта ни в защита. На проведената през април Световна купа IHF Emerging nations championship Михаел беше един от ключовите играчи на България, отбеляза 25 попадения и даде 11 асистенции в 4 мача. Това означава, че Тубос Аранда привлича един доста комплексен играч", написаха от клуба за новото си попълнение.

"Смятам, че това е един добър трансфер за мен и крачка напред за развитието ми в хандбала", коментира българският национал.

"Пристигнах понеделник и се чувствам се много добре тук. Има добър колектив, който ми помага да се адаптирам по-бързо. Амбициите на клуба са да гоним предно класиране и евентуално влизане Лига ASOBAL. Пожелавам си само да съм здрав и ще дам всичко от себе си да помогна на отбора за постигането на целите", допълни Михаел Иванов за клубния сайт на новия си тим.

Общо 16 отбора ще спорят в дивизията през сезон 2023/2024. Първият кръг предстои на 16-17 септември, като Тубос Аранда ще приеме състава на Майорка.

БТА