Европейският вицешампион от 1996 г. и легенда на Ливърпул Патрик Бергер потвърди участието си в "Мача на Надеждата" на 6 септември от 17 часа на стадион "Васил Левски".

Срещата се организира от фондация "Стилиян Петров" за набиране на средства за подобряване на условията за лечението на онкологични заболявания в България.

Патрик Бергер е роден на 10 ноември 1973 г. в Прага. Започва кариерата си в местния "Спарта", но първият му договор е с кръвния враг "Славия". Той дори дебютира за националния отбор на Чехословакия при мъжете, преди да бъде викнат при младежите.

Талантът на Бергер е забелязан от легендата Отмар Хицфелд и през лятото на 1995 г. е привлечен от "Борусия" (Дортмунд). Дебютира в официален мач във финала за суперкупата, като печели трофея след 1:0 над "Борусия" (Мьонхенгладбах). През следващото лято вече е шампион в Бундеслигата.

Идва европейското първенство в Англия през 1996 г., когато чехите направиха фурор. Излязоха като втори от групата след Германия, като победиха Италия с 2:1 след голове на Павел Недвед и Радек Бейбъл, 3:3 с Русия и загуба от немците с 0:2. След това елиминираха Португалия на Луиш Фиго с 1:0 (попадение на Карел Поборски) и след изпълнение на дузпи отстраниха и Франция, като Бергер вкара третата във вратата на Бернар Лама.

Във финала поведоха с 1:0 на Германия отново след точно изпълнен 11-метров от Бергер в 59-ата мин, но Оливер Бирхоф изравни в 73-ата. В 5-ата минута на продължението отново Бирхоф донесе титлата на германците след "златен гол". Това правило действаше по онова време.

Успехът на чехите води до истинско наддаване за звездите им. Бергер и Карел Поборски са желани от "Манчестър Юнайтед", но Патрик избира "Ливърпул". Настанява се в къща до легендата сър Кени Далглиш и Алан Хансен, които му помагат да се адаптира.

В началото му е трудно, но става твърд титуляр при Жерар Улие. През сезон 2000/2001 година печели невероятните четири трофея - купата на Англия, суперкупата на Англия, купата на лигата в Англия и купата на УЕФА. През 2003 г. взема още една купа на лигата.

След 7 сезона и 35 гола за "Ливърпул" Патрик напуска клуба, като подписва като свободен агент с новака "Портсмут", воден от Хари Реднап, през лятото на 2003 г. Там е съотборник със Светослав Тодоров. След 2 сезона обаче тимът отпада и Бергер се мести в "Астън Вила", като посочва, че много му се играе при Дейвид О'Лиъри.

Дир.бг