Ръководството на Формула 1 е готово да започне процеса за привличане на нови отбори в световния шампионат, заяви президентът Мохамед Бен Сулайем, цитиран от "Ройтерс". Това мож еда отвори вратите за глобалния проект на Майкъл Андрети, който досега не срещаше голямо подкрепа.

"Поисках от екипа ми във ФИА да отвори процедура за приемане на нови отбори в световния шампионат", написа в профила си в Туитър Бен Сулайем.

Американският Хаас е най-новият отбор във Формула 1, който направи дебют през 2016 година.

Изпълнителният директор на Формула 1 Стефано Доменикали каза миналия септември, че спортът, който печели глобална популярност, не се нуждае от повече от 10 тима.

Макларън и Алпин, който е собственост на Рено, подкрепиха плана на Андрети, но останалите тимове се питат за финансовата печалба от приемането на нови членове.

Сегашното споразумение между отборите, ФИА и Формула 1 гласи, че десетте отбора си делят спортните приходи, докато нови тимове биха нарушили това съгласие.

От този сезон всеки нов член трябва да плати 200 милиона долара такса за влизане, като парите ще бъдат разпределени между останалите отбори като компенсация.

Андрети, който е син на световния шампион от 1978 Марио, вече работи с Индикар, Формула Е и Иксрийм Е.

Ауди ще влезе във Формула 1 през 2026 чрез швейцарския тим Заубер.

БТА