Националът на България Мартин Минчев влезе в игра в 60-ата минута и даде своя принос за Спарта (Прага), издържал в трудно гостуване на Копенхаген - 0:0. Срещата бе първа от третия квалификационен кръг на Шампионската лига, а резултатът прави чешкия гранд фаворит за реванша след седмица.

Ако спечели в този кръг, Спарта ще играе в плейофа за влизане в групите с победителя от двойката Ракув (Полша) - Арис (Кипър), в която първата среща тази вечер завърши с успех на полския първенец у дома с 2:1. И двата съперника изглеждат не особено страшни, дори не по-сериозни като стойност от Копенхаген.

Минчев се оказва и единствената ни надежда да видим българин в груповата фаза на Шампионската лига този сезон, освен ако до края на август някой наш играч не направи трансфер в отбор, който ще участва в надпреварата. Към момента това не изглежда особено вероятно...

Изумително, но факт - тимът на Клаксвикар Итротарфелаг, или просто Клаксвик, продължава да пише приказката си в турнира шампионите. Отборчето от Фарьорски острови взе аванс у дома срещу Мьолде с 2:1 и отива в Норвегия в реванша изпълнен с оптимизъм за още едно чудо.

Клаксвик вече елиминира шведския първенец Хекен и унгарския - Ференцварош. И им вкара по три гола на техен терен - 3:3 и 3:0! По две попадения в тези паметни победи заби Арни Фредериксберг, който тази вечер небрежно наниза два и на Мьолде за обрат от 0:1 след почивката.

Арни вече е култов герой за феновете в Европа, а социалните мрежи са пълни с мемета и "новини" за негов трансфер в някой гранд. Появиха се дори майтапчийски предложения Байерн да вземе него, а не Хари Кейн от Тотнъм, за когото от два месеца наддава, но среща откази.

Победителят от този дуел чака в плейофа за място в групите Олимпия (Любляна) или Галатасарай.

Тази вечер в словенската столица грандът от Истанбул взе преднина с победа с 3:0 срещу екзекутора на Лудогорец, като головете вкараха Мухамед Актюркоглу, Дрис Мертенс и Халил Дервишоглу.

Някогашният шампион на Европа ПСВ Айндховен взе сериозен аванс у дома срещу австрийския Щурм (Грац) - 4:1, като с два гола помогна ветеранът Люк де Йонг. Спечелилият тази двойка ще срещне в плейофа Рейнджърс (Шотландия) или Сервет (Швейцария), а техният първи мач е в сряда.

Португалският Брага не остави шансове у дома на сръбския Бачка Топола - 3:0, а ако спечели двойката, ще се изправи срещу далеч по-сериозен европейски противник в плейофа: Панатинайкос или Марсилия (първата им среща е в сряда).

В същото време УЕФА обяви нови дати за мачовете на АЕК и Динамо (Загреб), след като срещата в Атина тази вечер бе отложена заради инцидентите и смъртта на 22-годишен фен на домакините. Първият двубой ще е в Загреб на 15 август, а реваншът - в гръцката столица на 19-и. И двата мача ще са без гостуващи публики.

Дир.бг