Асцоиацията на професионалните футболисти в Англия и Уелс (PFA) се обяви против новите правила, според които мачовете трябва да имат дълги продължения, за да се компенсира губенето на време. Според новия правилник реферите са длъжни да слагат толкова допълнителни минути, колкото са загубени за смени, празнуване на гол и влизане на медицински екип заради контузии.

Така в мача за "Къмюнити шийлд", спечелен от "Арсенал" с дузпи срещу "Манчестър сити", беше дадено 8-минутно продължение. В няколко мача от Чемпиъншип също имаше 10 или повече добавени минути. Промяната беше въведена още на световното първенство в Катар.

Мениджърът на "Манчестър сити" Хосеп Гуардиола критикува решението и заяви, че така "може да се играе до 9 ч. сутринта". Защитникът на "Манчестър юнайтед" Рафаел Варан също не беше доволен и каза, че "големите мозъци" не са питали играчите и треньорите, когато са взели това решение.

Президентът на PFA Махета Моланго подкрепи Варан.

"Това, което той казва, е, че подобно решение не е устойчиво. И това е само началото на проблема, защото догодина, когато започне нов цикъл, ще стане абсолютна лудост. Вървим към катастрофа", каза Моланго.

Според него футболистите скоро сами ще предприемат действия: "Стига се до етап, в който не ние ще им казваме да действат. Те ще го направят сами. Играчите сами ще кажат: "Нека направим нещо."

30-годишният Варан се отказа от националния отбор на Франция през февруари, а според Моланго това е доказателство за проблем.

"Това никога нямаше да се случи преди 20 години. Някой, който може да е следващият капитан на френския национален отбор, да каже: "Няма да играя". Ако Варан го прави, други ще го последват."

Дневник