Българката Пламена Миткова спечели сребърен медал в скока на дължина на Европейското първенство по лека атлетика до 20 години. Шампионатът се провежда в израелската столица Йерусалим.

Tова е втори медал за страната ни в дисциплината, след като преди два дни Божидар Саръбоюков също стигна до среброто в Израел.

18-годишната Миткова изравни най-силното си постижение за сезона, скачайки 6.54 метра във финала. Два сантиметра я лишиха от първото място, което бе завоювано от Елизабет Ндуди от Ирландия с резултат от 6.56 метра. Трета остана Лаура Мюлер от Германия с 6.51 метра.

    "Развълнувана съм от този медал, състезанието беше много тежко. Цялата 2023-а година беше трудна за мен, защото завърших и училище и нямах много време за тренировки. Затова среброто е добре, но целите ми са много по-високи. Надявам се следващата 2024-а година да бъде по-хубава и аз да се справям по-добре. Основната ми цел са Олимпийските игри", заяви сребърната медалистка.

Българката нарпави три опита над 6.50 метра. Нейната подготовка за Европейското бе нарушена заради контузия на глезена на левия крак, от който отскача, но въпреки това тя стигна до призовата тройка.

Дир.бг