България загуби една от най-големите си легенди в баскетбола.

От този свят си отиде бившият играч Атанас Голомеев на 76-годишна възраст. Той е член на "Залата на славата" на ФИБА.

В кариерата си Голомеев игра за Спартак София, ЦСКА, Академик, Левски-Спартак, и Гюней Санай. Печели българския шампионат цели десет пъти между 1967-а и 1982-а, като го постига и веднъж като треньор през 1986-а.

Змея, както бе неговият прякор, игра пет пъти на европейски първенства с българския национален отбор, като в два от случаите бе реализатор №1 на финалите. В четири от турнирите попада в идеалния отбор на турнира.

Голямо доказателство за класата е включването му сред 50-те най-велики баскетболисти на ФИБА за всички времена.

Той, Ваня Войнова плюс съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров са единствените българи в "Залата на славата".

    "Атанас Голомеев винаги е бил пример за подражание с поведението си, както на игрището, така и извън него", заяви президентът на Българска федерация баскетбол (БФБаскетбол) Георги Глушков по повод кончината на легендарния български баскетболист.

    "Тежък удар за близките му и за всички нас, които обичаме баскетбола. През всички тези години е бил близо до баскетбола, а за нашето поколение е бил фар и модел за подражание, както на игрището, така и извън него. Аз съм чувствал винаги подкрепа, въпреки трудностите. Когато е трябвало да бъде критичен, е бил такъв, с ясното съзнание, че обича баскетбола", каза още Глушков за Змея.

    "Той е от най-големите ни фигури в него, признат е в Европа и след това е приет и в Залата на славата. Изказвам съболезнования на близките му", добави Георги Глушков пред официалната страница на БФБаскетбол.

Dir.bg