Автомобилът БМВ, с който на 23 декември до Томбул джамия м.г. загинаха 24–годишния водач и две момичета на 13 и 16 години, се е движил със 126 км/ч в момента на удара. Това е показала съдебно-техническата експертиза, назначена в хода на следствието, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна.

Окръжна прокуратура – Шумен работи срочно, активно и ритмично в посока всички следствени версии във връзка с разследването на тежкото пътнотранспортно произшествие, подчертаха от прокуратурата.

Към материалите по делото са били приобщени по видеозаписи, както от камерите, заснели произшествието, така и от камери, разположени на мястото, от което потегля автомобилът. От тях става ясно, че няколко минути преди произшествието зад волана се качава 24–годишният водач, а двете момичета се качват на дясната седалка и автомобилът потегля.

От записите на камерите в близост до местопроизшествието се вижда, че от момента на удара до пристигането на полицейските служители няма данни за други хора в двуместния автомобил. Камерите записват притеклите се на помощ свидетели – очевидци, които остават на място до пристигането на органите на реда. Тези свидетели са разпитани и според техните показания на местопроизшествието не е имало други хора. 

По делото е назначена комплексна автотехническа и съдебномедицинска експертиза, която следва да отговори на въпроса – според характера на нараняванията и механизмът на ПТП да се определи местоположението на всеки от загиналите към момента на удара. Тази експертиза заключила, че на шофьорската седалка в момента на удара е стоял водачът - П.Г.

В хода на разследването са били иззети проби от всички места, на които е намерена кръв в автомобила и е назначена ДНК експертиза, която да отговори от кого са тези биологични следи предвид пътниците в автомобила и някоя от тях принадлежи ли на други лица, като отговорът е отрицателен.

„За изясняване на въпроса с присъствието или не на други, освен загиналите, лица в автомобила, които евентуално може да са напуснали местопроизшествието и да са се укрили от преглед в ЦСМП, на територията на съседните области, от всички медицински центрове за спешна помощ са изискани и проверени регистри за прием на пациенти в релевантните часове и със специфични травматични увреждания, като такива не са установени.  Втора линейка, която е изпратена на местопроизшествието се отзовала на повикване за колабирал родител на загинало дете, а не за прибиране на други пострадали при инцидента лица“, казаха още от Апелативна прокуратура.

Предстои финализирате на тази фаза от досъдебното производство и предявяване на материалите по делото на всички засегнати страни.

ШУМ.БГ