Испания е новият световен шампион по футбол при жените.

Това стана факт след победа с 1:0 над Англия в големия финал на Мондиала, провеждащ се в Австралия и Нова Зеландия.

Шампионатът бе най-мащабният, най-гледаният и по всяка вероятност най-качественият в историята на женския футбол, а той завърши с историческа първа титла на Испания.

Момичетата от "Ла Роха" със сигурност не бяха сред топ фаворитите преди началото на първенството, но с представянето си най-вече в този финал, те напълно заслужиха да стъпят на световния връх.

С отбор, чието ядро бе съставено от футболистки на най-силния клубен тим за изминалата година - Барселона, Испания успя да пренапише историята на своя женски футбол.

Дори и във финалния мач фаворит бе Англия, но момичетата от Острова не бяха близо до гола. Истината е, че те не атакуваха достатъчно, не бяха агресивни в предни позиции и сякаш заслужено ще останат на второто място.

А това второ място е поредно за селекционерката Сарина Вигман, която преди четири години загуби финала с родината си Нидерландия, а сега го направи и с Англия.

Решителният миг в днешния финал дойде в 29-ата минута, когато Олга Кармона откри резултата, а това се оказа и шампионското попадение за Испания.

Иначе испанките имаха още куп шансове да удвоят аванса си, включително и чрез дузпа, която Дженифър Ермосо пропусна в 69-ата минута.

Но дори и това не смути испанските, които до края не изпаднаха в глуха защита и пазене на своя аванс, а продължиха да са по-опасните на терена с атаките си, като в крайна сметка напълно заслужено стъпиха на световния връх.

Така след двете поредни титли на САЩ, новият световен шампион по футбол при жените е Испания.

Дир.бг