Нургюл Салимова ще получи държавна премия и стипендия от своя университет за отличното си представяне на Световната купа по шахмат в Баку.

Новината разкри пред bTV президентът на федерацията Васил Антонов.

    "Ние сме млада федерация, която функционира от ноември. Съгласно закона тази година нямаме право на държавно финансиране. Но сме осигурили със собствени средства и с основен спонсор целия спортен календар, в който имаше прекъсване за години. През последните дни се преекспонира темата, че Нургюл е сама в Баку. Тя не е сама - един такъв турнир не се подготвя за броени дни. Да, тя е сама, но поддържа скайп връзка с нейния треньор Живко Жеков, но в същото време тя се подготвя в екип от дълго време с гросмайстор от Азербайджан, а също има и турски секундант. Това е нейната преценка", обясни Антонов

Той също така бе категоричен, че шахматът е силно недофинансиран, но е получил уверение от спортния министър, че пари ще бъдат преведени.

    "Шахматът е силно недофинансиран. Нейният основен треньор се е превърнал в оплаквач, който търси средства във всички възможни варианти, за да могат да се покрият повече турнири. Но не бива да пренебрегваме труда на много хора. Говорих с министър Илиев - имаме уточнена конкретна сума и тя ще бъде получена. Вчера получих обаждане от ръководството на Стопанска академия в Свищов, където тя е студентка първа година по мениджмънт. Ще получи съответно стипендия и редица други неща, които сме уточнили. Живеем в трудно време в шахмата. Очаквам повече спонсори да проявят интерес към нас", обясни президентът на федерацията.

Решаващият двубой за Нургюл Салимова започва в 14 часа днес.

Дир.бг