Министърът на културата и спорта на Испания Микел Исета обяви, че поведението на президента на футболната федерация на страната Луис Рубиалес, който целуна състезателката Дженифер Ермосо след победата на финала на Световното първенство по футбол над Англия, е "недопустимо". Той настоя Рубиалес да поднесе извинения на Ермосо за наложената целувка.

Поведението на президента предизвика дискусия в Испания и донесе много критики към него. Много организации настояват за оставката на Рубиалес.

"Всички трябва да сме много внимателни в действията си. Мисля, че е недопустимо да целунеш по устните състезателка, за да я поздравиш", каза Исета пред испанското национално радио.

"Намирам това за недопустимо. Живеем във време на равенство на правата и уважение към жените", допълни той.

"Първото, което трябва да направи Рубиалес, е да даде обяснения и да поднесе извинения. Тези, които имаме публични отговорности, трябва да сме много внимателни, защото даваме сигнал на обществото", каза още Исета.

Министърът на равенството в Испания Ирене Монтеро също осъди жеста на Рубиалес. "Не трябва да приемаме, че да целунеш без съгласие е "нещо, което се случва". Това е форма на сексуално насилие, на която ние, жените, сме жертви ежедневно. Това е работа на цялото общество. Само "да" е "да", каза тя.

БТА