Със 126 състезатели от 28 държави ще започне в събота 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България, съобщиха на пресконференция от Българска федерация колоездене.

Те ще бъдат разпределени в 21 отбора, сред които 12 континентални и три национални.

България ще бъде представена от националния си отбор, както и от четири клубни тима - Долчини Про Тийм, Хемус 1896 Троян, Васил Левски и Несебър Шокблейз. В националния отбор личат имената на Йордан Андреев, Габриел Грозев и Преслав Балабанов. Други трима българи пък ще карат за френския отбор Мартик.

По традиция обиколката ще започне с пролог около храм-паметника "Св. Александър Невски" в столицата, като той ще бъде излъчен на живо и по БНТ 3. В неделя, 27 август, ще има два полуетапа - София - Пирдоп и Пирдоп - Троян, които ще дадат възможност на катерачите да се изявят в тях. По време на първия полуетап ще бъде преминат и 90-хилядният километър, откакто е проведена първата Обиколка на България през 1924 година, за който е осигурен допълнителен финансов бонус за участниците.

Във втория етап в понеделник ще се премина през Шипка по пътя от Троян до Казанлък - град, който се завръща на колоездачната карта след дълго отсъствие.

Третият от Казанлък до Бургас с дължина от 180,5 километра на 29 август ще бъде най-дългият в тазгодишната обиколка.

На 30 август ще се кара от Бургас до Сливен, а финалният пети етап на 31 август (четвъртък) ще включва ново преминаване на Стара планина. Участниците ще стартират от Сливен и ще финишират в Шумен, като градът за пръв път ще приеме заключителния етап от състезанието.

"Профилът на състезанието е такъв, че още в първия етап може да получим ясна заявка за това кой ще се бори за крайната победа", заяви председателят на федерацията Драгомир Кузов.

"Идеята ни е да популяризираме максимално колоезденето. По тази причина тази година имаме и два нови града в обиколката - Казанлък и Шумен. В Казанлък ще има и състезание за деца от 4 до 14-годишна възраст. Имаме идея в градовете, в които минава обиколката, с помощта на местните клубове и местните власти, да провеждаме състезания, които да предхождат това на батковците", добави още Кузов.

Общата дължина на 70-ото издание на Обиколката на България е почти 700 километра, а наградният фонд е към 50 000 лева. За всеки етап минималният награден фонд е 7600 лева, а общо огранизацията на цялото състезание ще струва на Българската федерация колоездене 400 000 лева.

Обиколката на България ще бъде съпроводена и със станалото традиционно състезание "По стъпките на римляните". То ще се проведе в района на Банско и Разлог на 2 и 3 септември и също като Обиколката на България е с категоризация 2.2 по системата на Международния колоездачен съюз (UCI).

Зам.-председателят на федерацията Любослав Венков разкри, че в обиколката ще участва победителят за 2020 година Патрик Щос от отбора на Востер. Съотборникът му в полския тим Мачей Патерски, вече на 36 години, пък ще бъде може би най-голямото име в състезанието. Организаторите насочиха вниманието и към еквадореца Мартин Лопес, който кара в отбора за развитие на Астана. Друг по-екзотичен представител е японецът Кадота Юсуке, а се очаква да пристигнат и колоездачи от Нова Зеландия и Гренада.

Силно представяне се очаква и от представители на канадския отбор X-Speed, който е един от най-бързо развиващите се тимове в световен мащаб.

БТА