Лидерите в световната ранглиста Едмонд Назарян и Кирил Милов ще поведат националите класически стил на световното първенство по борба в сръбската столица Белград, става ясно от предварителните заявки, предоставени от международната федерация UWW.

България ще има участници в пет от шестте олимпийски категории, като именно Белград ще бъде първата квалификация. Квоти ще печелят четиримата медалисти (златен, сребърен и двама бронзови), както и пети борец през репешаж на загубилите битките за 3-5 място.

На световните финали в Белград ще участват деветима шампиони от миналата година, като от турнира ще отсъства само прекратилият кариерата си Зураби Датунашвили. Неговите сръбски сънародници Себастиан Над и Мате Немеш пък няма да защитават титлите си на 63 кг и 67 кг, а вместо това ще се броят за квоти на различни килограми.

Олимпийската категория до 60 кг трябва да бъде една от най-силните за родните национали. За нея е заявен действащият европейски шампион Едмонд Назарян, който е лидер в световната ранглиста. Втори зад него е действащият шампион Жоламан Шаршенбеков (Киргизстан), който го победи на финала миналата година.

На 60 кг ще се борят и шампионите от минали издания на световното първенство Кеничиро Фумита (Япония) и Виктор Чобану (Молдова).

В следващата олимпийска категория - до 67 кг, България ще бъде представена от Иво Илиев, който на европейското първенство тази пролет бе победен от световния шампион Мурат Фират (Турция). Той също има заявка за турнира.

Категория до 67 кг е показателна и за сръбския "проблем" с много шампиони на едно място. Световните първенци Над и Немеш са заявени за участие, но всяка държава може да има само по един борец на категория. Това означава, че домакините на турнира ще вземат по-късно решение за името на своя представител.

На 67 кг е и Мохамед Гераи (Иран), който през 2021 стана първият борец в класически стил със световна и олимпийска титла в една календарна година. Хасрат Джафаров (Азербайджан) пък е само на 20 години, а вече има европейско злато и световен бронз в олимпийска категория.

Българският олимпиец от Токио 2020 Айк Мнацаканян ще се бори на 77 кг в конкуренцията на четиримата медалисти от Белград 2022. През миналата година Акжол Махмудов стана първият световен шампион от Киргизстан, побеждавайки на финала Золтан Левай (Унгария). Малхас Амоян (Армения) и Юнус Башар (Турция) останаха с бронзовите медали.

Семьон Новиков ще представя България на следващата олимпийска категория до 87 кг, която миналата година бе спечелена от Датунашвили. На турнира в Белград няма да се бори и сребърният медалист Турпал Бисултанов (Дания), който е контузен.

Олимпийският шампион Жан Беленюк (Украйна) е заявен за участие на световните финали, а други силни съперници за Новиков са Давид Лошонци (Унгария) и състезаващият се с неутрален статут Кирил Маскевич. Лошонци стигна до титла на ранкинг сериите в Будапеща с 41:0 технически точки.

Категория до 97 кг отново ще бъде може би най-трудната на турнира, а в нея България ще бъде представена от Кирил Милов. Той загуби миналогодишния финал срещу Артур Алексанян (Армения), който отново ще бъде фаворит за титлата. "Бялата мечка" е четирикратен световен шампион и има пълен комплект от олимпийски медали - злато, сребро и бронз. Той победи Милов и тази пролет на европейските финали в Загреб.

Основни съперници на Милов и Алексанян ще бъдат Мохамади Сарави (Иран) и бронзовият медалист Ариф Нифтулаев (Азербайджан).

Тежката категория до 130 кг е единствената олимпийска, в която няма да има българи. В нея основен фаворит отново е петкратният шампион Риза Каяалп (Турция), който ще срещне съпротива от Амин Мирзазаден (Иран), Алин Чиурариу (Румъния) и други.

България няма представител и при най-леките на 55 кг и 82 кг. В неолимпийски категории ще се борят само Абу Муслим Амаев (63 кг) и Стоян Кубатов (72 кг).

БТА