Пресконференцията на Аякс (Амстердам) по повод първата среща с Лудогорец от плейофите в турнира на УЕФА Лига Европа беше кратка и продължи по-малко от 10 минути. От страна на гостите присъстваха старши треньорът Морис Стейн и нидерландският национал Стивън Бергвайн. И двамата заявиха, че очакват срещата с Лудогорец с огромно нетърпение, защото това са мачовете, в които трябва да се докажеш.

Лудогорец посреща гранда от Амстердам утре (четвъртък) от 21.00 часа, а главен съдия на срещата е Марко ди Бело (Италия). Реваншът е след седмица в Нидерландия. Победителят влиза в групите на Лига Европа, а загубилият отбор ще се примири с участие в турнира Лига на Конференциите.

"Мисля, че ще бъде тежък мач. Лудогорец е добър отбор, представиха се страхотно срещу Астана и ни впечатлиха. Генерално, това е голям клуб, защото са били 12 пъти подред шампиони и са играли много, много пъти в Шампионската лига. Така че наистина ни очаква тежък мач", заяви старши треньорът на Аякс.

След това беше попитан как би се отразила липсата на важни футболисти като вратаря Херонимо Руи, който е с тежка контузия и ще липсва дълго време. "Не, не съм разочарован, че един или друг футболист ще ни липсва, защото имаме много добри играчи в групата. И аз като треньор на Аякс съм щастлив от играчите, които имам. Така че за мене няма проблем с липсата на вратаря ни Херонимо Руи".

Представител на фенклуба на Аякс у нас пък го попита колко е важна за клуба работата на академията, която не само е известна в целия свят, но и мнозина я примат като еталон за изграждането на качествени футболисти. "Доволен съм, че имаме много момчета от академията. Имаме мачове, в които играем със 7 или 8 човека, които са наши юноши. Така че е важно. Миналата седмица дадохме шанс на още един нов играч – Кристиан Нилсен".

Старши треньорът добави, че ще даде място в стартовия състав на Стивън Бергхюис в основния състав. Бергуис все още не е играл в официален мач този сезон. Местната футболна федерация отстрани 31-годишното крило за два мача след гостуването срещу ФК Твенте в края на миналия сезон, когато той агресивно атакува ривърженик на отбора от Енсхеде на път за автобуса на тима.

Бергуис получи петия си жълт картон за сезона срещу Твенте и следователно вече беше наказан за мач, но допълнително си докара още два по доклад. Така санкцията се увеличи на три и той мина един.

Крилото Стивън Бергвайн вече е имал срещи с Лудогорец, но като футболист на Тотнъм. И логично беше попитан какво си спомня от тогава, макар шпорите да минаха лесно през българския шампион. Той заяви: "Те са добър отбор, имат добри и бързи крила, така че трябва да внимаваме и да сме концентрирани".

БТА