Българският национален отбор по волейбол за жени постигна четвърта победа в група В на Европейското първенство, надделявайки днес над отбора на Швейцария с 3:1 гейма (21:25, 25:23, 25:17, 25:13). Това е четвърта победа на българския тим и трета на първенството с 3:1 гейма.

Днешният успех нарежда момичетата на треньора Лоренцо Мичели на 2-о място в групата и гарантира участие на осминафиналите срещу 3-ия тим от група D Словакия. Срещата е в неделя във Флоренция.

Колеблив първи гейм даде преднина на швейцарките, но след това българският отбор доминираше и просто не остави шанс на противничките си. Единствено във втората част швейцарките се опитаха да се противопоставят, като частта завърши само с две точки за България. Тя започна с разменя водачеството, като съперничките поведоха с най-голямата си разлика за 21:17. Отлична игра на Радостина Маринова помогна на България да намали на 19:21 и на 20:22. Българките се опитаха да обърнат хода на първия гейм при 21:23, но успешна блокада на Мелин Перие.

Колебанията на българския отбор продължиха и във втория гейм, когато Швейцария поведе със 7:4. Елена Бечева, Радостина Маринова и Борислава Съйкова обаче се включиха много добре и направиха обрат до 12:9. След това треньорът на швейцарките взе прекъсване и това помогна да изравнят 13:13, но България отново беше по-силен и в атака, и на блок и преднината се увеличи на 19:16, а след това и на 23:20. Отлична атака, подготвена от Петя Баракова, беше завършена с точка през центъра и геймовете бяха изравнени.
В третия и в четвъртия гейм волейболистките на България тотално доминираха. В третата част изходът беше решен при 16:7, когато отново най-добрата в днешния ден Радостина Маринова донесе точки от единична блокада и от две пускания през защитата. Четвъртият гейм протече по сходен начин, като Швейцария имаше някакви надежди до 4:7. Отлично се върна на терена Мирослава Паскова, която помогна разликата да скочи до 20:12 и след това да бъде спечелен с 3:1 само с 13 точки за противника.

В последната среща от група В Италия по-късно днес ще играе срещу състава на Хърватия.

Състав на България:  Радостина Маринова 22, Мария Йорданова 7, Петя Баракова 4, Мирослава Паскова 7, Мария Кривошийска, Мира Тодорова 12 - Мила Пашкулева-либеро (Борислава Съйкова 9, Елена Бечева 11)

БТА