Лора Христова е световна шампионка по летен биатлон. Българката грабна златото в дисциплината супер спринт при девойките на започналото днес първенство на планетата в словашкия център Осърбле. По 7.5-километровата дистанция Лора финишира за 24:33,8 мин. и въпреки петте си пропуска в 20-те изстрела изпревари "сребърната" Олександра Меркушина от Украйна с 9.5 секунди. Бронзът бе за друга украинка Олена Хоронова.

Още една българка се нареди сред първите десет - Валентина Димитрова е седмаq на 1:14,3 мин. от шампионката. Стефани Йолова се класира 15-а, на 2:36,8 мин. от победителката. Четвъртата ни представителка Лора Радковска не успя да преодолее квалификациите, в които Христова и Димитрова бяха на първите две места.

Лора е на 20 години от Троян, доскоро бе клуб Аякс, а вече е студентка в НСА, нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов. Преди година България спечели бронз чрез Христова на суперспринта при девойките от световното по летен биатлон. В Руполдинг, Германия тогава младите ни биатлонистки завоюваха още едно четвърто, едно пето и едно седмо място.

Лора, Валентина и Стефани спечелиха и бронз за България в щафетата на световното за девойки миналата година в Солт Лейк Сити (САЩ).

По-късно днес в Осърлбе предстои суперспринта за младежи, където в стартовия лист са записани Константин Василев, Васил Зашев, Валентин Карабаджаков, Георги Наумов и Цветан Данаджиев.

Утре в програмата на световното в Словакия са суперспринтовете за мъже и жени, в тях ще разчитаме на Владимир Илиев, Антон Синапов, Благой Тодев, Даниела Кадева, Мария Здравкова, Антония Григорова, В събота предстоят спринтовете за всички възрасти, а в неделя са преследванията за младите и масовите гала стартове за мъже и жени.

Дир.бг