Лудогорец допусна тежка домакинска загуба в първия плейоф за влизане в груповата фаза на Лига Европа. Пред пълните трибуни на стадиона в Разград играчите на Ивайло Петев катастрофираха срещу нидерландския гранд Аякс и паднаха с 1:4.

"Орлите" не играха толкова зле, просто гостите демонстрираха убийствена ефективност.

Над всички на терена бе звездата на Аякс Мохамед Кудус, който е желан от куп европейски грандове. Нападателят се отчете с хеттрик, като първите му два гола бяха светкавични и само в рамките на две минути - 16-а и 18-а, като на практика решиха интригата в двубоя.

За Аякс се разбира и Брайън Броби, докато почетното попадение за Лудогорец бе дело на Оливие Вердон от дузпа, отсъдена за игра с ръка в наказателното поле.

Реваншът в Амстердам е след седмица, но е ясно, че шансовете на българския шампион за чудо са в сферата на фантастиката.

Но дори да отпадне, Лудогорец ще продължи директно в груповата фаза на третия по сила евротурнир - Лига на конференциите, което му гарантира международни мачове до края на календарната година.

Двата отбора стартираха на високи обороти и с много здрави сблъсъци в средата на терена. Равностойно начало на сблъсъка в първите 15 минути, като гостите имаха сериозно предимство във владеенето на топката - 72 на 28 процента.

ГОЛ ЗА АЯКС! В 16 минута гостите се възползваха от груба грешка в отбраната на Лудогорец. Голямата звезда Мохамед Кудус получи една открадната топка и с бързо отиграване я прати в мрежата - 0:1.

ГОЛ ЗА АЯКС! Само две минути по-късно отново Кудус наказва отбраната на домакините. Той получи чудесен пас зад отбраната и се разписа и с десния крак, след като първото попадение бе с левия -0:2.

Пропуск за Лудогорец в 26 минута. Алекс фон Витри получи чудесен пас след изпълнение на корнер, но ударът му мина извън вратата на Аякс.

"Орлите" пробваха бързо да върнат поне едно попадение, но нидерландците успяха да тушират устрема им.

ГОЛ ЗА АЯКС! В 40 минута великанът Брайън Броби получи чудесно центриране и с глава прати топката между краката на вратарят Серджио Падт. 0:3 за Аякс!

Край на полувремето. Официалната статистика е категорична - убийствена ефективност от нидерландците, които с 3 изстрела успяха да отбележат 3 гола.

ГОЛ ЗА АЯКС! Мохамед Кудус оформя своя хеттрик след светкавична контраатака на нидерландския гранд - 0:4 в началото на втората част.

Въпреки резултата, Лудогорец се опитваше да не сваля гарда и да търси път към вратата на гостите. Като сериозно се повиши и процентът на владеене на топката - 70 на 30 в полза на домакините.

ГОЛ ЗА ЛУДОГОРЕЦ! Удар на Спас Делев срещна ръката на противников бранител в наказателното поле и съдията веднага отсъди дузпа. Оливие Вердон застана зад топката в 70-ата минута и с безкомпромисно изпълнение намали резултата - 1:4.

До края домакините продължиха с натиска, но не успяха да поразят за втори път мрежата на Аякс и в крайна сметка резултатът се запази, а реваншът в Амстердам се очертава като наистина тежък.

Dir.bg