България спечели световната отборна надпревара на 40-тото Световно първенство по художествена гимнастика, което се провежда във Валенсия.

Това е първо такова постижение за нашите гимнастички от 30 години. За последно го постигнаха през 1993-а на шампионата в Аликанте, като тогава оставиха зад себе си Русия и Украйна. Сега на второ място е Германия, а на трето Италия.

Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева, които представяха България в индивидуалната надпревара и ансамбъл-жени в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова завоюваха отличието.

Вчера Калейн спечели два сребърни медала на бухалки и лента, а Стилияна Николова бе бронзова медалистка на топка.

В днешния ден българският ансамбъл постигна много силен резултат на 2 топки и 3 ленти - 34.100 точки, което донесе отборната световна титла.

Въпреки това ансамбълът ни остана без медал в многобоя заради множество грешки в съчетанието с пет обръча, за което те получиха 28.600 точки и останаха извън финала. В крайното класиране за многобоя България е на 12-а позиция със сбор от 62.700 (28.600 и 34.100) точки.

Световната титла спечели ансамбълът на Израел със 70.800 точки - 38.150 за пет обръча и 32.650 за ленти и топки.

Днес Световното първенство във Валенсия продължава с многобоя при жените с участието на Боряна Калейн и Стилияна Николова.

Dir.bg