Ноа Лайлс по категоричен начин доказа, че е най-бързият човек на планетата, печелейки спринтьорски дубъл от Световното първенство по лека атлетика в Будапеща.

Няколко дни, след като триумфира на 100 метра, американецът завоюва златото и в коронната си дисциплина на 200 метра.

Той пробяга дистанцията за 19.52 секунди, като по този начин завоюва третата си поредна световна титла в дисциплината.

Все пак Лайлс, който преди шампионата заяви, че идва да счупи рекорда на Юсеин Болт на 200 метра, остана далеч от това постижение, на 33 стотни, но все пак крачи уверено към другата заявена цел, да спечели три златни медала, като след двете индивидуални дисциплини, за него остава щафетата.

Трябва да се отбележи, че Лайлс е вторият спринтьор след Болт, който успява да спечели злато на 100 и 200 метра в рамките на едно Световно първенство.

Иначе на 20 стотни зад него, с време от 19.75 завърши американецът Ерийън Найтън, а бронз спечели новата африканска сензация в спринта Летсиле Тебого.  След среброто на 100 метра, младият спринтьор от Ботсвана спечели и медал на 200 метра.

Истинска драма пък се разигра на 200 метра при дамите, но не заради битка за първото място, а заради битката за световния рекорд.

Шерика Джаксън от Ямайка не остави съмнение в превъзходството си, като след среброто на 100 метра, тя спечели убедително злато на 200.

Джаксън завърши с огромна преднина пред останалите, но след пресичането на финалната линия по лицето й личеше разочарование, а не радост от втората поредна световна титла в дисциплината.

Причината бе, че Джаксън даде време от 21:41, което е второто най-добро в историята и само на 7 стотни рекорда, поставен от Флорънс Грифит-Джойнър през 1988.

7 стотни, които Джаксън очевидно имаше потенциал да стопи, но сякаш изобщо не осъзнаваше с какво време се движи и в последните метри не даде всичко от себе си. Именно заради това бе й разочарованието.

Иначе на стълбичката с нея се качиха две спринтьорки от САЩ. Това бяха Габриел Томас със сребърното отличие и Ша'Кари Ричардсън, която след триумфа на 100 метра, взе бронз и на 200 метра.

Дир.бг