За втори пореден път Етиопия е най-силната нация в маратона на Световното първенство по лека атлетика.

Новата шампионка се казва Амане Берисо Шанкуле, която с време от 2:24.24 часа, стъпи на световния връх в класическата маратонска дистанция от 42.195 километра.

Шанкуле направи атака срещу своите етиопски сънароднички в 36-ия километър, успя да натрупа малка преднина, която обаче запази до края, за да грабне златното отличие.

Иначе маратонът в Будапеща бе доста тежък заради трасето и топлото време, като показателен е резултатът на победителката, която бе на цели 10 минути зад най-доброто си време от миналата година, когато постави национален рекорд на Етиопия и трето най-бързо време в историята на женския маратон.

На 10 секунди зад Шанкуле завърши шампионката от последното световно - Готитом Гебреселасие, а голямата сензация на деня се казва Фатима Гадади от Мароко.

На 35-ия километър, когато големите имена стартираха своите атаки, Гадади бе на девета позиция и далеч от сметките за медал. С уникални последни километри обаче тя успя да развали етиопския подиум и да се нареди на третото място с време от 2:25.17.

А Гадади изглеждаше толкова свежа на финала, че сякаш можеше да се намеси в битката и за по-предните места, ако трасето бе по-дълго.

Маратонът в Будапеща действително бе доста тежък, като доказателството бе в отказванията на няколко топ състезателки, включително бивши световни шампионки като Рос Челимо.

На фона на африканската доминация, най-бързата европейка на пистата бе Джована Епис от Италия, която завърши на 12-о място.

Да, пред нея имаше представители на европейската конфедерация като завършилата на четвърто място Лона Салпетер от Израел и 11-ата Мелат Кейета от Германия, но това са състезателки, родени в Кения и Етиопия.

Иначе на маратона видяхме и третият български представител на Световното в Будапеща - националната ни рекордьорка Милица Мирчева.

След изключително престижното 15-о място на Световното преди година, към нея имаше сериозни очаквания, но тежките условия в Будапеща я пречупиха и тя завърши на 36-а позиция.

До последните 6-7 километра Милица се движеше с доста прилично време и в топ 30, но накрая последва срив в нейното бягане и тя завърши с 2:36.45 часа.

Така Световното за българите приключи с 28-о място за Тихомир Иванов в скока на височина, 21-о място за Божидар Саръбоюков в скока на дължина, както и 36-о място за Милица Мирчева в маратона.

Дир.бг