Лора Христова спечели и третия си старт на световното първенство по летен биатлон в Осърбле (Словакия). Днес българката грабна златото в преследването за девойки, където финишира за 28:24.3 минути с 5 пропуска в стрелбата.

На две секунди след Христова завърши представителката на
домакините Ема Капустова, пратила само един изстрел извън целта. Бронзът бе за украинката Олена Хородна, финиширала след 4 пропуска на близо минута след Христова.

Още една българка намери място в Топ 10 - Валентина Димитрова потегли трета, но след 6 наказателни обиколки
завърши седма. Със 7 пропуска Стефани Йолова е 13-а, а Лора Радковска не завърши.

От трите си старта Лора Христова има три златни медала, което я прави най-титулуваната млада биатлонистка на това световно първенство. Предните дни тя грабна титлите последователно в суперспринта и в спринта.

Христова е родена в Троян и доскоро се състезаваше за клуб "Аякс", а вече е студентка в НСА. Нейни треньори са Цветан Цочев и Момчил Кинов. На миналогодишния шампионат на планетата по летен биатлон в Руполдинг тя спечели бронз в суперспринта, а предишната зима заедно с Валентина Димитрова и Стефани Йолова бе част от бронзовата ни щафета на младежкото световно в Солт Лейк Сити (САЩ).

След летния планетарен шампионат в Осърбле предстоят държавните първенства в различните възрастови групи, насрочени през септември и октомври в Банско и Троян. Зимните надпревари започват с първия кръг за световната купа от 25 ноември до 3 декември в Йостерзунд (Швеция), а до Коледа следват още два етапа за ценния трофей: 8-10 декември в Хохфилцен (Австрия) и 14-17 декември в Ленцерхайде (Швейцария).

Междувременно днес на Чепелере завършиха надпреварите за Купа "Ростер". Стартовете събраха през уикенда най-добрите от всички родни центрове при момичетата и момчетата. Олимпийската шампионка Екатерина Дафовска и звездата на световния сноуборд Радослав Янков бяха сред официалните лица, отличили призьорите и поздравили младите ни таланти в биатлона.

Съдии и треньори в състезанието бяха Ирина Никулчина - олимпийска медалистка, Цветанка Алуминова - световна вицешампионка,  Радка Попова - европейски шампион, и други изявени родни биатлонисти от близкото минало. Техническата конференция бе открита от кмета на Чепеларе Боран
Хаджиев. Организатори на спортната проява са СК "Рожен-Чепеларе 2016", Българска федерация по биатлон и Община Чепеларе.

БТА