Италианецът Филипо Фортин спечели първия полуетап от 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България - 70 километра от София до Пирдоп.

Каращият за тима на Малоя Пушбайкърс Фортин, който остана втори в пролога около храм-паметника "Св. Александър Невски" в събота, завоюва още едно качване на почетната стълбичка. Той стигна до победата в масов финален спринт, като използва най-добре влизането в последния завой към централния площад в Пирдоп. Времето на победителя бе 1 час, 37 минути и 8 секунди, каквото съдиите присъдиха и на цялата първа група.

Втори остана друг италианец - Микеле Гацоли от тима на Астана-Казакстан, а трети завърши поляка Патрик Стош от Востер.

От българите най-напред финишира Мартин Папазов. Колоездачът на Несебър Шокблейз е девети и с времето на Фортин.

С победата си Фортин облече и "жълтото трико" на лидер в генералното класиране.

Унгарецът Жолт Ищлщекер от Епронекс поведе в класирането за активност и ще сложи "зеленото трико" на гърдите си, докато младият български състезател Йордан Петров от Хемус Троян получи "бялата фланелка на червени точки" за лидер при катерачите. Сърбинът Михайло Столич от Лотус запази "бялото трико" за най-добър състезател до 23 години.

Премията от 1000 лева за преминаването на 90-хилядния километър от първото издание на Обиколката на България през 1924 година беше спечелена от британеца Матю Кинг от отбора на Екс Спийд Юнайтед.

В 15:30 часа днес е вторият полуетап от първия етап - 88 километра  от Пирдоп до Троян.

БТА