Националите по вдигане на тежести заминаха на тренировъчен лагер в Рия (Саудитска Арабия), където от 4 до 17 септември ще се проведе Световното първенство за мъже и жени. Шампионатът е квалификация за Олимпиадата в Париж 2024.

"Очакваме достойно представяне с оглед краткия период, който имахме да се готвим. Реално шестима състезатели ще участват в първенството, а четирима ще минат т.нар. кантар с оглед на това да запазим шансовете си за олимпийски квоти за Париж 2024", обяви главният треньорът на националните отбори Иван Иванов, който днес празнува рожден ден.

Олимпийският шампион от Барселона 1992 поведе групата към столицата на Саудитска Арабия. Световното първенство в Рияд е едно от задължителните състезания в олимпийската квалификация за Игрите във френската столица.

В Саудитска Арабия ще ни представят Дениз Данев (55 кг) и Ангел Русев (67) от клуб ТСК Русе с треньори Кръстина и Радослав Атанасови; Габриел Маринов (61 кг) и Валентин Генчев от Аполон (Стара Загора) с треньор Стоян Стоянов; Иван Димов (61 кг) от Самсон (Сопот) с личен наставник Петко Димов; Божидар Андреев (81 кг) от Христо Бъчваров (Сливен) с личен треньор Пламен Братойчев; Карлос Насар (89 кг) от Старт (Червен бряг) с личен треньор Павел Христов; Васил Маринов (102 кг) от (Стоте войводи (Сливен с личен треньор Станимир Колев; Христо Христов (109) от Титан (Варна) с личен треньор Живко Николов и Дейвид Фишеров (102 кг).

Четиримата, които ще минат само кантар са - Ангел Русев, Карлос Насар, Васил Маринов и Дейвид Фишеров. Те ще се борят за визи за Олимпиадата на Европейското първенство в Анталия през февруари догодина, както и на Световните купи в Доха, Катар (4-14 декември) и в Пукет, Тайланд (2-11 април).

БТА