Микеле Гацоли от отбора на Астана-Казакстан спечели втория полуетап от първия етап в 70-ото издание на Колоездачната обиколка на България.

Италианецът измина най-бързо дистанцията от 88 километра от Пирдоп до Троян.

Изненадващо първият планински етап в Обиколката, който включваше преминаване през Беклемето, се реши с финален спринт по улиците на Троян. В него Гацоли, който сутринта остана втори в Пирдоп в първия полуетап, изпревари с фотофиниш чета Томаш Якоубек от ЕйТиТи Инвестмънтс.

Втората позиция позволи на Якоубек да облече "жълтото трико" на лидер в генералното класиране.

Унгарецът Жолт Ищлщекер от Епронекс запази "зеленото трико" за най-активен колоездач, докато българинът Йордан Петров от Хемус Троян остава начело в класирането при катерачите. Носителят на "бялото трико на червени точки" премина първи първата от двете височини в етапа, което му позволи да запази фланелката си.

В класирането при състезателите до 23 години има нов лидер и това е 20-годишният швейцарец Лука Йени от Едюкейшън Фърст.

Обиколката на България продължава в понеделник с втория етап - 108 километра от Троян до Казанлък. В него ще бъде премината и височината Шипка откъм Габрово.

БТА