Пилотът от световния шампионат Формула 1 Даниел Рикардо, който кара за отбора на Алфа Таури, ще бъде извън пистата за неопределен период от време след операция на ръката, наложена от счупване.

Рикардо се контузи по време на петъчната Свободна тренировка за Гран При на Нидерландия и пропусна неделния старт. Операцията е направена днес в клиника в Барселона и стана ясно, че е имало фиксация на метакарпална кост на лявата ръка.

Лиъм Лоусън, който замени Рикардо в отбора на Алфа Таури в събота в квалификацията, както и в неделното състезание, ще остане като основен пилот до момента, в който Рикардо се върне към нормалните тренировки и състезания. 21-годишният новозеландец Лоусън се нареди на 13-о място в Нидерландия, а съотборникът му Юки Цунода се нареди зад него – на 16-ата позиция.

"Доволни сме, че операцията на Даниел е минала добре и той вече получи програмата си за рехабилитация. Надяваме се да го видим на пистата много скоро. Но докато стане напълно готов, можем да потвърдим, че Лиъм ще кара за нашия тим. Той свърши перфектно работата си на пистата Цандворт в неделя при много трудни обстоятелства. И ще го видите отново в болида на нашето домашно състезание тази неделя в Монца", се казва в официалното изявление на отбора на Алфа Таури.

34-годишният австралиец Рикардо се сблъска на третия завой в петък, след като управляваният от Оскар Пиастри болид на Макларън му пресече пътя.

БТА