Приоритети номер едно за нас са повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичен бизнес, привличане на българи от чужбина. Това е нашата цел, нашата мечта и затова сме тук днес. 

Това каза днес в Шумен премиерът акад. Николай Денков при откриването на организирания от МТСП форум „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“. На него присъстваха и четирима министри - на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.

„Факт е, че през последните десетилетия България има между 3 и 4 пъти по-ниска производителност на човек от населението спрямо развитите икономики, включително и развитите европейски държави. Затова, когато обсъждаме тази тема, трябва да съчетаем двата въпроса – как максимално да използваме хората, които имаме тук в регионите, и второ – там, където трябват хора, как да ги привлечем, но така, че те да допълват нашето богатство, а не да започне съревнование, което може да доведе до други проблеми, каза Денков и увери, че проблемът не е в липсата на средства в държавата и в бизнеса. „Средства има, въпросът е как да можем да използваме тези средства така, че хората да се чувстват по-подготвени и да бъдат по–полезни на работодателите".

В приветственото си слово областният управител на Шумен проф. Добромир Добрев заяви, че би бил много радостен, ако Шумен се превърне в център на иновациите, на бизнеса, на икономиката и на просперитета. „Радвам се да ви приветствам в Шумен. Днес имаме едно нашествие на министри, тук е и министър-председателят на Република България. Днес сме център на иновациите, на икономиката, на бизнеса – нещо, което на Шумен не му се е случвало отдавна. Знаете, че нашият град е известен с това, че е бил център на културата, образованието, духовността през Възраждането през 19-ти век, и че много неща са тръгнали и са направени за първи път в Шумен“, каза Добрев.

Пред форума говори и посланикът на Турция в България Айлин Секизкьок, която е сред инициаторите му.

„Икономическите отношения между двете страни имат важно стратегическо значение. България е от голямо значение за нас като търговски партньор. Тя е портал за нашия износ на стоки към ЕС и производствена база, която ни помага да развием търговията с ЕС. Турските инвеститори, обаче се сблъскват и с някои трудности в България. Най-голямата трудност е намирането на квалифицирана работна ръка. Затова е много важно в професионалните гимназии да се дава такова образование, че от там да излизат квалифицирани специалисти. От голямо значение ще е и сътрудничеството между университети от двете държави и между индустриалните среди“, каза посланик Секизкьок, като отправи призив повече турски бизнесмени да дойдат и да инвестират в България. Тя изрази и надежда да се увеличат и инвестициите от България към Турция.

Малко по-рано пред журналисти в Плиска акад. Николай денков заяви, че има много закони, които трябва да бъдат приети през следващите месец и половина. „Това е задача, която парламентарното мнозинство трябва да придвижи в синхрон с правителството. Най-спешен е законът, свързан с антикорупционната комисия, тъй като това е основно условие по пътя към Шенген“, каза той и изрази очакване тази есен народните представители да работят мобилизирано и по ясен график. „Това правителство е съставено, за да могат да бъдат постигнати основните приоритети и да бъдат приети основните закони. За мен това е най-важно. Надявам се то да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси“, добави Денков

ШУМ.БГ