Смядово ще е първата община в Шуменско, която ще разполага с електрически автомобил за нуждите на администрацията. Финансирането е осигурено чрез спечелен проект по Схемата за насърчаване използването на електрически превозни средства по Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд.

Автомобилът ще е категория М1 с 4+1 места и ще се използва за превозване на персонала и настанените в защитените жилища в общината.

“Имаме нов Дневен център за хората, които са в защитените ни жилища и електромобилът ще се използва за техния превоз, както и за извършване на други дейности от предлаганите от нас социални услуги”, каза за ШУМ.БГ кметът на Смядово Иванка Петрова.
Това е трети проект за закупуване на електрически превозни средства, който общината печели, но в предходните опити не се е стигнало до закупуване на автомобил.

“Преди няколко години отново през Националния доверителен екофонд можехме да закупим електро автомобил, но се оказа, че категориите, за които получихме финансиране, все още нямаше разнообразие в България, но сега сме решили да стигнем до край и да се сдобием с лекия автомобил”, допълни Петрова.

Докато текат процедурите по закупуване на електро автомобила, община Смядово ще търси и вариант за зарядна станция.

Финансирането по проектите за насърчаване използването на електрически превозни средства от Националния доверителен екофонд e от 20 000 до 40 000 лв.

ШУМ.БГ