Най-добрия български тенисист Григор Димитров отпадна в третия кръг на Откритото първенство на САЩ при мъжете.

Димитров отстъпи пред олимпийския шампион Александър Зверев (Германия) със 7:6(2), 6:7(8), 1:6, 1:6 в мач от вечерната сесия на корт „Луис Армстронг“ в Ню Йорк. Срещата продължи три часа и 39 минути.

Успехът бе шести от седем мача за финалиста от 2020 година Зверев срещу Григор Димитров. 12-ият в схемата германец ще срещне шестия поставен Яник Синер в четвъртия кръг, след като италианецът отстрани Стан Вавринка от Швейцария с 6:3, 2:6, 6:4, 6:2.

19-ият в схемата Григор Димитров, полуфиналист на Откритото първенство на САЩ от 2019 година, демонстрира много високо ниво в първите два сета, които продължиха общо два часа и 30 минути. В началото Димитров допусна пробив за 1:2, но веднага възстанови равенството и след 6:6 се стигна до тайбрек. В него Григор Димитров бе категоричен, поведе с 5:0 и спечели със 7:2.

Първата ракета на България стоеше добре и във втората част, дръпна с 3:2 след пробив и го затвърди за 4:2, отразявайки опитите на Зверев да изравни. Германецът все пак стигна до обрат след три поредни гейма до 5:4 и сетът отново бе решен след тайбрек. Григор Димитров не успя да се възползва от два сетбола, докато Александър Зверев стигна до победното 10:8 при втората си възможност.

Последва коренно различен трети сет за българина, който допусна два пробива на старта и изостана с 0:4, губейки в крайна сметка с 1:6 за 29 минути след като германският тенисист оползотвори втория си сетбол за трети пробив.

В паузата се наложи медицински таймаут, тъй като Димитров поиска и получи помощ от физиотерапевтите в съблекалнята, а след няколко минути се завърна на корта.

И в четвъртия сет Григор Димитров си личаха физическите проблеми, които имаше българинът, който не бе на нивото от първите две части и допускаше повече грешки. Въпреки това той опита да се бори. Димитров отрази четири точки за пробив във втория гейм преди Александър Зверев да реализира петия си шанс и да поведе с 2:0, а след това и с 3:0. Българският тенисист стигна до първи гейм в сета за 1:3 след като спаси две точки за пробив. Това обаче не бе достатъчно срещу уверения Зверев, който спечели следващите три гейма и ликува след 6:1 и крайното 3:1 сета.

„Мисля, че първите два сета бяха с най-добрия тенис, който съм показвал този сезон. И двамата направо се убивахме. Очевидно той може би беше малко изморен или изпитваше болка и мачът се промени“, заяви Александър Зверев след срещата.

БТА