България се класира за 1/8-финалите на мъжкото волейболно Европейско първенство, на което страната ни е съдомакин заедно с Израел, Северна Македония и Италия.

Това стана факт след помощ от Украйна, който победи с 3:2 гейма Финландия във Варна. Резултат, който максимално устройва "лъвовете", които се нуждаеха именно от тайбрек в тази среща.

Разбира се, освен като помощ за България, Украйна игра предимно за себе си, защото все още има шанс да се класира напред - това минава през победа срещу Испания в последния двубой, при това "чиста" - 3:0 или 3:1.

Изходът от този двубой ще бъде много важен и за България, тъй като след него ще стане ясно от какво ще се нуждаят "лъвовете" на Пламен Константинов срещу Словения (мачът е утре в 20:30 часа), за да се класират по-напред в крайното класиране в група "Б".

До момента България записа две победи (с по 3:1 срещу Финландия и Украйна) и отстъпи със същия резултат на Испания и Хърватия. В своя актив "лъвовете" има 6 точки, колкото и тимът на Испания, който обаче има спечелени с два гейма по-малко (6 срещу 8).

Така ако утре Украйна постигне победа с 3:0 или 3:1, България ще се нуждае от поне точка срещу Словения, за да се класира на третото място и да избегне евентуална среща с Франция още на 1/8-финал.

При победа на Испания с 3:0 или 3:1, българите ще се нуждаят от чиста победа над Словения, за да запазят третото си място, тъй като във всеки случай геймовото съотношение на "лъвовете" ще бъде по-добро.

Дир.бг