Кори Гоф е шампионка на US Open след обрат и победа на финала срещу Арина Сабаленка с 2:6, 6:3, 6:2 пред над 24 000 зрители на препълнения корт "Артър Аш" в комплекса Флъшинг Медоус.

Ню Йорк има нова любимка и прогнозите, както и медийният етикет "нова Серина Уилямс", лепнат за 19-годишната американка още преди турнира, сякаш се оказват на място.

Но Коко, както е наричана от всички в тура, не заслужава да бъде "пришивана" към легендарната Серина. Тя вече има своето собствено място в тениса и неговата зала на славата с първата си титла от Големия шлем.

Можете да се обзаложите, че няма да е последна.

Гоф стартира нервно мача срещу далеч по-опитната Сабаленка, която вече е печелила турнир от четирите най-елитни (в Австралия). Арина спокойно взе първия сет и изглеждаше, че е на пътя към победата.

Трибуните вдигнаха Коко, но и физическото състояние на американката бе видимо по-добро, докато съперничката от Беларус на моменти изглеждаше изцедена от жегата и влажността. Под затворения покрив на Централния корт въздухът е особено тежък за игра тази година на US Open и това бе изтъкнато от немалко тенисисти и при мъжете, и при жените.

Гоф обаче се адаптира по-добре, а един пробив във втория сет стигна за изразняване на частите и вкарване на финала в трети, решаващ сет.

Той започна кошмарно за Сабаленка, която изпусна геймбол на свое подаване, а после се срина и бе пробита. Американката затвърди пробива, нанесе нов удар на разколебаната съперничка, пак спечели подаването си и при 4:0 нещата изглеждаха решени.

Сабаленка се вдигна за пробив за 2:4, сервираше да остане в играта, но отново допусна брейк, след което тийнейджърката затвори мача за 2 часа и 6 минути.

    "В шок съм, не знам какво се случва - каза Гоф с купата в ръце. - Бог ни праща изпитания, но това прави постиженията ни още по-сладки. Благодарна съм, че ми даде този момент. Нямам думи."

От утре тя ще е №3 в световната ранглиста - най-високо постижение в кариерата, която обещава да даде много на тениса. Дали ще стигне Серина, с която постоянно е сравнявана... Кой знае?

Но началото е повече от добро за Коко Гоф, новата любимка на Ню Йорк.

Дир.бг