Германия е световен шампион в баскетбола за първи път в историята си. Постижението на Бундестима стана факт след победа с над Сърбия в изключително оспорван финал на Мондиала в Манила, като срещата определено бе достоен завършек на шампионата на планетата, започнал на 25 август и завършил днес.

С триумфа днес германците подобриха досегашното си най-добро класиране на световно - третото място, извоювано в Индианаполис през 2002 година. Воденият от треньора Гордън Хърбърт отбор стигна до трофея без нито една загуба в рамките на турнира.

Първото полувреме бе изключително оспорвано, като след 10 минути баскетбол сърбите имаха аванс от 23:26, но встъпителната част бе наистина интригуваща, а "плавите" взеха крехката си преднина след множество равенства в резултата. Двата тима си разменяха водачеството доста пъти и през втората част, за да се стигне до 47:47 в средата на двубоя.

Трета четвърт се оказа най-важна за развитието на двубоя, тъй като германците за играха изключително агресивна и добре организирана защита, в резултат на която ограничиха западните ни съседи до едва 10 точки за 10 минути. И така преди последните 10 имаха преднина от 12 точки.

Това бе и най-голямата разлика в мача в полза на който и да е отдвата отбора-финалисти.

Германия вървеше уверено към триумфа, но Алекса Аврамович отказа да да приеме това и собственоръчно върна сърбите в двубоя. След редица негови ключови отигравания балканците се доближиха на една тройка разстояния - 78:75 при оставащи 1:20 минути. Подемът в играта на "плавите" продължи и те бяха само на 2 точки от съперника при 79:77, ала отличен пробив на Денис Шрьодер успокои неговите съотборници за 81:77 и 21.4 секунди на часовника, като в крайна сметка всичко приключи при 83:77.

Денис Шрьодер бе неудържим с 28 точки, Франц Вагнер се отличи с 19, а Йоханес Фойтман реализира 12 и хвана 8 борби.

Алекса Аврамович вкар 21 за сърбите, като 16 от тях бяха в последните 10 минути. Богдан Богданович пък добави 17.

Dir.bg