Източната трибуна на олимпийския стадион в Сидни ще бъде кръстена на Кати Фрийман в знак на почит към лекоатлетката, която спечели златен медал на 400 метра на Игрите през 2000 година.

Фрийман, която също запали и олимпийския огън по време на церемонията по откриването на най-голямото спортно събитие преди 23 години, каза, че за нея е чест решението, обявено от правителството на щата Нов Южен Уелс днес.

"Този стадион и Олимпийският парк в Сидни заемат наистина специално място в сърцето ми и това никога няма да се промени. Надявам се моята история да продължи да вдъхновява поколения момичета и момчета да преследват собствените си мечти в спорта и в живота", каза 50-годишната Фрийман.

Гледан от рекордна телевизионна аудитория в Австралия, триумфът на Фрийман на 400 метра я направи първата австралийка-абориген, спечелила олимпийско злато в леката атлетика, и втората, която печели олимпийска титла след златото на Нова Перис по хокей на трева на игрите в Атланта 1996.

Фрийман също взе сребро на 400 метра в Атланта и спечели две поредни световни титли в дисциплината.

"На последните две летни олимпийски игри отборът на Австралия се състоеше от повече жени, отколкото мъже, всички от които имат вдъхновяваща история. Но постижението на Кати Фрийман продължава да хвърля светлина върху това, което младите жени могат да постигнат, ако имат тази мечта и я преследват. Дължим й много", каза президентът на Австралийския олимпийски комитет Иън Честърман.

БТА