Американецът Сеп Къс от "Йъмбо Висма" спечели Вуелта Испания - последната голяма обиколка за сезона в колоезденето. Той триумфира за пръв път в толкова престижно състезание, като завърши пред двамата си съотборници Йонас Вингегор (17 секунди) и Примож Роглич (1.08 минути).

Постижението е историческо за "Йъмбо Висма", който е едва вторият отбор, пласирал трима състезатели на подиума в голяма обиколка. Единственият предишен случай е от 1966 г. отново в Обиколката на Испания, когато състезатели на "Кас Каскол" завършват на 1, 2, 3, 5, 6, 7, 13 и 20 място.

"Йъмбо Висма" е и първият отбор в историята, който печели трите големи обиколки в една година. Роглич триумфира в Джиро д'Италия през май, а през юли Йонас Вингегор победи в Тур дьо Франс за втора поредна година.

Къс пък беше част от тима и в трите състеазния и имаше значима роля за успехите на двамата си съотборници по-рано.

Той стартира Вуелта с очакванията да помага на Роглич и Вингегор, изразили амбиции за победа. Американецът обаче се включи в откъсване в шестия етап, а два дни по-късно облече и червената фланелка, която запази за следващите 14 етапа.

Единствено в 16-тия и 17-тия етап, когато загуби време от Вингегор и Роглич (спечелили етапите), Къс имаше леки проблеми, но остана начело. След това обаче отборът обяви, че ще кара за американеца да спечели състезанието.

"За мен това е нещо много различно, бяха луди три седмици. Чувствам се горд да съм до Йонас и Примож на подиума. Бях до тях в предишните две състезания, а сега те ми помогнаха. Благодаря на всички в отбора", каза Къс след финала в Мадрид.

Той е едва вторият американец, спечелил Вуелта след Крис Хорнър през 2013 г. От тогава колоездачи от САЩ нямаха успехи в триседмичните обиколки.

Освен първите три места в генералното класиране, "Йъмбо Висма" взе пет етапни победи, а също така взе и наградата за най-добър отбор.

Последният етап в Мадрид беше спечелен от австралиеца Кейдън Гроувс, триумфирал и със зелената фланелка.