Петър Мицин е уверен, че има потенциал да плува на олимпийски финал на Игрите в Париж догодина. 18-годишният състезател постигна изключителни успехи през тази година, като спечели седем медала от европейски и световни първенства по плуване при юношите, а венецът на постиженията му бе световният рекорд за юноши на 400 метра свободен стил на Европейското първенство в Белград.

"Изключително съм доволен от резултатите, които постигнах в последните два месеца.  Най-сладка беше победа на 400 свободен стил на Европейското в Белград, постигната със световен рекорд  за юноши. Времето 3:44.31 щеше да бъде шесто във финала на Олимпиадата в Токио преди две годинии това ми дава увереност, че имам сили да плувам финал на Игрите в Париж догодина. Ще се трудя да превърна тази мечта в реалност", каза Петър Мицин на пресконференция днес.

Състезателят на Вихрен ще продължи да се подготвя в България при личния си треньор Николай Вакареев и не планира да учи в САЩ, както сториха някои от неговите съотборници в националния отбор.

"Оставам тук. Не виждам как ще подобря времената си, ако отида в САЩ", каза той.

Въпреки успехите, Мицин е здраво стъпил на земята и не позволява славата да го главозамае.

"Приемам славата като нещо хубаво, но царската корона е тежка, славата може да е хубаво и лошо нещо, някоя не могат да я понесат, но при мен няма главозамайване", каза още Мицин.

Личният треньор на плувеца - Николай Вакареев, определи издържливостта на своя възпитаник като най-силното му качество в басейна.

"Петър подобряваше постиженията си методично, а във върхова форма беше за Европейското първенство в Белград и там постигна най добрите си резултати. Сега ще се подготвим за участие на Европейското първенство в малък басейн в Букурещ в края на годината, а след това ще насочим усилията си изцяло върху подготовката за Олимпиадата в Париж. Издържливостта е най-силното качество на Мицин, но за последните стартове на Световното в Нетаня умората натежа. Дори отчитам като своя грешка, че плува 200 метра свободен стил, трябваше да пропуснем тази дисциплина и да се концентрираме върху 400 и 800 свободен стил и 200 бътерфлай. На бътерфлая водеше през цялата дистанция, но последните 15-20 метра умората натежа и отстъпи на второ място. В подготовката ще се концентрираме основно върху 400 и 800 метра свободен стил, където има по-големи шансове за добро класиране", каза Вакареев.

Селекционерът на националния отбор Кристиян Минковски определи представянето на Мицин като най-успешното на български плувец в рамките на един сезон.

"Това е най-успешното представяне на български плувец в рамките на един сезон.  Логично Петър засенчи останалите състезатели, но имаме и други много силни постижения през тази година. Имаме чудесен отбор от млади състезатели  което е гаранция за успехи в дългосрочен план. Показахме, че и в България може да се случват нещата.", каза Минковски.

БТА