Мими Христова спечели бронзов медал в кат. 65 кг на световното първенство по борба в Белград. В схватката за отличието тя тушира Татяна Паулават от Беларус за две минути.

Христова трябваше да минава през репешажи, след като загуби с 2:11 от Мейси Килти (САЩ), която обаче стигна до финала. В репешажите българката тушира Валерия Суворова (Русия) преди да стигне до директната схватка за бронза срещу Паулават.

Медалът на Христова е втори за България на световното след бронза на Рамазан Рамазонов в кат. 70 кг в свободния стил. И двете отличия са в неолимпийски категории, а за момента българските борци не успяха да стигнат до квоти за Париж 2024, които отиват при първите петима в класирането на всяка олимпийска категория.

По-рано днес бронзовата медалистка от олимпийските игри в Токио Евелина Николова (кат. 57 кг) загуби в репешажите от нигерийката Одунайо Адекуройо и не успя да стигне до среща за бронз.

Биляна Дудова (кат. 62 кг) започна с победа с 6:1 срещу Тай Ма Нгуен (Виетнам), но след това загуби с 0:4 от Сакура Мотаки (Япония), която все пак стигна до финал и изтегли българката в репешажите за бронз утре. Дудова ще има шанс да се бори и за олимпийска квота.

София Георгиева (кат. 72 кг) също стигна до репешажите, след като монголката Енкх-Амарин Даванасан, която я отстрани на четвъртфинал, се класира на финала.

Юлияна Янева (68 кг) отпадна на осминафинал след загуба от Ами Ишии.

Dir.bg