Дисциплинарната комисия на Европейската футболна централа (УЕФА) наказа Румънската федерация по футбол да проведе следващия домакински мач на националния отбор пред празни трибуни заради издигането на плакат с политически нюанс от фенове на срещата с Косово. Санкцията включва и 40 000 евро глоба.

На 12 септември Румъния победи Косово с 2:0 като домакин в мач от квалификациите за Европейското първенство през 2024 година. През първото полувреме двубоят бе прекъснат заради транспарант със сръбското знаме, показан от румънски запалянковци на трибуните. На плаката бяха изписани думите "Косово е Сърбия".

Прекъсването продължи около 45 минути, след което отборите се върнаха на терена и доиграха мача. По-късно Румънската футболна федерация осъди действията на феновете.

В следващото си домакинство от европейските квалификации националният отбор на Румъния посреща Андора в Букурещ на 15 октомври, а три дни по-рано има гостуване на Беларус в унгарската столица Будапеща.

Освен това УЕФА наложи глоба от 20 000 евро на Украинската футболна федерация заради "расистко поведение" на фенове по време на двубоя срещу Англия от квалификациите за Евро 2024, игран в полския град Вроцлав на 9 септември. Запалянковци на трибуните развяха знамена с крайнодесни символи. Европейската централа нареди частично затваряне на стадиона в Прага, който ще бъде домакин на следващия мач на Украйна срещу Република Северна Македония на 14 октомври.

Футболната централа на Украйна получи и забрана да продава билети за следващия си мач като гост на Малта на 17 октомври.

Националният тим на Украйна не е играл на родна земя от военната инвазия от страна на Русия през февруари 2022 година.

БТА