Правителството одобри Проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада". Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини "Страйкър" за Сухопътните войски, съобщиха от правителствената пресслужба.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че страната ни ще закупи 198 американски бронетранспортьора и че това е под тавана на одобрената от САЩ цена.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 за приемане на проект за инвестиционен разход "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада".

Правителственото решение е прието неприсъствено.

В началото на 2002 година е готов първия прототип, наречен "Страйкър". Тестовете доказват високата мобилност на машината, която може да се транспортира и по-въздух.

"Страйкър" тежи около 19 тона и се задвижва от 7.2-литров 6-цилиндров дизелов двигател Caterpillar C7. Мощността му е 350 конски сили. Осем-колесната машина има максимална скорост от 97 км/ч, а с пълен резервоар може да измине 500 километра. "Страйкър" може да превозва до 9 войника.

Машината може да променя налягането във всичките осем гуми, за да отговаря на условията на терена: магистрала, крос-кънтри, кал/пясък/сняг и извънредни ситуации.

Дир.бг