Легендата на нидерландския футбол Марко Ван Бастен остана изключително разочарован от поведението на феновете на Аякс по време и след дербито с Фейенорд в Ередивизи.

На "Йохан Кройф Арена" при резултат 0:3 за шампионите, феновете на Аякс побесняха и започнаха да хвърлят ракети на терена.

Това предизвика мачът на два пъти да бъде спиран, като във втория случай бе окончателно. След това сцените около стадиона станаха още по-грозни, като ултрасите на Аякс започнаха да чупят и да се опитват да влязат през централния вход.

Бившият нападател и треньор на Аякс гостува на телевизията, която излъчва мача и каза много силни думи след ексцесиите.

    "Дали имам решение за тази вандалщина? Не, нямам. Просто спрете професионалния футбол в Нидерландия. Да, спрете го. Сериозен съм, защото тези неща се случват постоянно. Това са умишлени действия от феновете и те го правят с цел. Най-важният мач в Нидерландия беше прекратен заради това.

    Явно не е възможно да се спре с тези действия. Да се играят мачовете на празен стадион е е опция, защото футболът без фенове просто не е футбол. Видя се по време на пандемията.

    Темата е важна и политиците също трябва да я обсъждат. Радвам се, че пандемията приключи, но оттогава се случват глупости по стадионите всяка седмица.

    Полицията трябва да разпитва всички наказани фенове. Такова нещо се прави в Англия, но тук се счита, че е твърде много работа за властите.

    Резултатът от този мач трябва да е 0:3, но ако Фейенорд твърдят, че са можели да вкарат повече, тогава го направете 0:5", каза Ван Бастен в студиото

БТА