Дългоочакваната сделка в света на бокса е факт, като Тайсън Фюри и Олександър Усик ще се изправят в мач, който ще излъчи абсолютния световен шампион в тежка категория.

Тайсън Фюри притежава пояса на WBC, докато след победата си над Антъни Джошуа в края на 2021-а, Усик е притежател на останалите три световни титли - тези в WBA, WBO и IBF.

Все още няма официално потвърждение за датата, но се очаква мачът да е или в последните дни на настоящата година, или през месец януари или февруари 2024-а.

Ясна е обаче локацията - саудитската столица Рияд, а залогът естествено са световните титли, които победителят ще събере.

Мачът е исторически, защото от учредяването на четирите федерации в световния бокс, не е имало абсолютен световен шампион в тежката категория.

Именно подобен мач искаха всички фенове на бокса от някоко години. По една или друга причина обаче, до сделка никога не се стигаше. Нито, когато Антъни Джошуа притежаваше три пояса, нито в почти двете години, в които Усик ги взе.

Заради пропадането на преговорите във всеки един случай, независимо дали замесените имена бяха Антъни Джошуа, Тайсън Фюри, Дионтей Уайлдър или Олексадър Усик, боксьорите си навличаха гнева на феновете, а като интересът към тежката категория спадаше заради липсата именно на тези битки между големите шампиони.

За последно Усик, който има 21 победи от 21 мача на професионалния ринг, трябваше да защитава титлата си срещу Даниел Дубоа през август, като това се случи след доста спорна победа и редица скандали.

Тайсън Фюри пък тепърва ще излиза на ринга. Това ще се случи срещу ММА боеца Франсис Нгану в края на октомври, но очевидно Циганския крал не е притеснен от малкото време междъ този двубой и срещата за излъчване на абсолщтен световен шампион.

Дир.бг