Предполагам ще има критики, ще се намерят хора, които ще кажат защо плочките са такива, защо цветът на стената е жълт, а не бял, но всичко това ще остане в миналото, защото важното е това, което е съградено, което е действително и ще остане за поколенията. Вярвам, че това място ще стане привлекателно за шуменци и ще заема централно място в културния календар на нашия град.

Това каза днес кметът на Шумен Любомир Христов на пресконференция в залата на ремонтирания Летен театър в града. Съоръжението от днес официално е открито след близо 30 години разруха.

Освен двата концерта на ансамбъл „Българе“ днес и утре, заявки за ползване на Летния театър вече са отправили политически партии за предизборни мероприятия, каза кметът. Също така на 6-ти октомври там ще има и безплатен концерт на Градския духов оркестър.

Предстои обявяване на търг за отдаване под наем на сладкарницата вдясно от входа, на залата под нея и на още едно помещение.

Христов разказа за трудностите, които е срещнало общинското ръководство при осъществяването на проекта и за риска той да се провали.

„Още в началото на проекта имаше изключително много трудности, а количествено-стойностната сметка беше правена преди 7 години. Министерското постановление, което ни позволи да актуализираме цените се забави с 2 години и това също доведе до изместване на сроковете малко назад във времето, като дори имаше опасение, че строителите ще се откажат от договора“, обясни Христов.

Наложило се е сградата за тоалетните помещения за посетителите да се събори и да се построи наново заради компрометирана плоча. Прилежащото пространство също не е било част от проекта и това също е довело до оскъпяване и нуждата от допълнително общинско съфинансиране в размер на 250 хил. лв.

В крайна сметка ремонтът на Летният театър е излязъл 2,7 млн. лв., от които 1,2 млн. лв. от местния бюджет и заем, а останалите от ОП „Региони в растеж“ на ЕС. 

ШУМ.БГ