Кениецът Келвин Киптум спечели титлата в маратона на Чикаго с нов световен рекорд Той измина дистанцията от 42.195 км за 2:00.35 часа, подобрявайки предишния резултат на своя сънародник Елиуд Кипчоге с повече от 30 секунди.

Киптум счупи рекорда на трасето на Лондонския маратон тази година и беше решен да го направи отново в Чикаго. Той поведе след 35-ия километър преди да вдигне ръце във въздуха, за да го аплодират феновете на финалната отсечка.

Кениецът каза, че върхово постижение в света не му е бил цел в това бягане, но е знаел, че предишния рекорд на двукратния олимпийски шампион Кипчоге от 2:01:09 часа от 25 септември миналата година в Берлин е постижим в последните километри.

"Чувствам се толкова щастлив. Не бях подготвен. Днес не съм мислил за световен рекорд", каза победителят.

Киптум финишира на 3:27 минути пред сънародника си Бенсън Кипруто, а белгиецът Башир Абди завърши трети с 2:04:32 часа.

Това е първият световен рекорд за мъже, който не е поставен в Берлин от 21 години. Последните осем записа бяха в германската столица, включително последните два от Кипчоге.

Нидерланката Сифан Хасан триумфира при жените. Само шест седмици, след като стана медалистка на Световното първенство по лека атлетика в Будапеща на 1500 и 5000 метра, тя победи в маратона на Чикаго с 2:13.44 часа, второто най-добро време в историята.

Хасан участва в маратон едва за втори път. Предишното й постижение беше 2:18:33 при изненадващата й победа в Лондон в дебюта й в маратона през април. Само Тигст Асефа от Етиопия е бягала по-бързо със световния рекорд от миналия месец 2:11:53 часа в Берлин.

Хасан и двукратната шампионка от Чикаго Рут Чепнгетич бяха за световен рекорд в ранните етапи на надпреварата, преди Хасан да се откъсне на около 30 километър и да спечели с 1:53 минута пред съперничката си от Кения. Мегерту Алему от Етиопия остана трета с изоставане от 3:25 минути.

Хасан е двукратна световна и олимпийска шампионка на писта, спечели сребро на 5000 метра и бронз на 1500 метра през август на Световното първенство в Будапеща, където пропусна възможността да вземе златото на 10 000 метра, след като падна точно преди финалната линия.

БТА