Гранада и Барселона направиха зрелищно 2:2 помежду си в неделя вечер, което освен издънката срещу предпоследния в класирането, за каталунците бе белязано и от рекорд, който техен играч постави.

Става въпрос за Ламин Ямал, който е новото дете-чудо на световния футбол и не спира да чупи рекорди. Всички те са свързани с постижения за най-млад играч, а вчерашният е за най-младия голмайстор в цялата история на испанския елит.

Записалият вече два мача и един гол за Испания суперталант, се разписа в самия край на първата част на мача за 1:2, а с това записа името си в книгата с рекордите. Ямал го стори на 16 години и 87 дни, като точно 11 дни го направиха рекордьор.

До този момент най-младият голмайстор в историята на Ла Лига бе камерунецът Фабрис Олинга, който реализира на 16 години и 98 дни.

Това се случва през август 2012-а, когато камерунският младеж се появява на терена за Малага и с гол носи победата над Селта (Виго).

Кариерата на Олинга обаче не се развива със същия успех, с който започва. Защото макар и нападател, след онзи гол той вкарва само още 6 за следващите 11 години. Към момента Олинга е състезател на румънския Ботошани.

Втори в тази класация е баскът Икер Муняин, който не направи впечатляваща кариера на световно ниво, но пък си има легендарен статут в местния Атлетик (Билбао), за когото вкара първия си гол на 16 години и 289 дни, а няколко месеца по-рано се превръща в най-младия играч, изобщо обличал екипа на баските.

Само още двама играчи са вкарвали в Ла Лига преди да навършат 17 години. Единият е доскорошният съотборник на Ямал - Ансу Фати, който го стори с екипа на Барселона през 2019-а. Тогава той също бе смятан за следващото голямо чудо на "Ла Масия", но на този етап прогнозите не се сбъдват.

Другият е Иско Надал, който го прави преди 20 години с екипа на Виляреал.

A кои са рекордьорите в из Европа?

В Англия вечният №1 се казва Джейсън Дозъл (на снимката долу). Човек, който през февруари 1984-а, едва на 16 години и 57 дни, вкарва гол за Ипсуич срещу Ковънтри Сити. Кариерата му преминава почти изцяло в родния Ипсуич, където за десет години записва над 350 мача, но освен рекордното и неподобрено до днес попадение, Дозел няма с какво друго да се похвали. Освен, че бе съотборник на Бончо Генчев в този тим в началото на 90-те години.

В новата ера на Висшата лига пък №1 е Джеймс Воън, който на 16 години и 270 дни, се разписва с екипа на Евертън срещу Кристъл Палас през 2005-а.

В Италия вечното постижение държи "Осмият крал на Рим" - Амадео Амадей. Легендата на Рома се разписва във вратата на Лучезе през далечната 1937-а, когато е едва на 15 години и 287. Само седмица по-рано той се бе превърнал в най-младият футболист в елита на Италия. Рекорд, който държеше до май 2021-а.

Иначе в по-новата ера рекордьор е Пиетро Пелегри. Първият футболист в Серия "А", роден през новия век и съответно първият голмайстор с това звание, се разписва на с екипа на Дженоа във вратата на Лацио, точно шест месеца след 16-ия си рожден ден.

В Бундеслигата това е друго дете-чудо, счупилият редица рекорди Юсуфа Мукоко, който играе за Борусия (Дортмун), а още 17-годишен се превърна и в немски национал.

Впечатляващия младеж се разписа за Борусия през декември 2020-а, когато бе едва на 16 години и 28 дни.

В България пък постижението държи Крис Добрев, който към момента играе за Славия.

Преди шест години обаче той направи първите си крачки в професионалния футбол с екипа на Ботев (Пловдив), като няколко месеца след своя дебют се превърна и в най-младият голмайстор в историята на елита ни.

На 15 години и 345 дни, той вкара за Ботев при унизителното 7:1 над Монтана.

Дир.бг