"Звучи невероятно, но България все още има шанс за Париж 2024", заяви селекционерът на България Пламен Константинов, който даде интервю пред Sportal.bg.

Треньорът ни говори ден, след като нашите изиграха последния си мач от олимпийската квалификация в Китай, където не успяха да вземат квота след четири победи и три поражения. Повече преки пресявки за игрите в Париж няма да има и сега остава да се надяваме на невероятен скок в ранглистата с отлично представяне на Лигата на нациите догодина, който да ги изстреля в местата, даващи допълнителни пет квоти.

Всъщност визите, в които се целят и нашите, остават само 4, тъй като Африка няма представител към момента и едната отива за най-добре ранкирания идното лято тим от този континент.

Четирите отбора, които са в позиции за квоти към момента, са Италия (№3 в ранглистата), Аржентина (№6), Словения (№7) и Сърбия (№9).

Нашите са на 20-а позиция, като между тях и сърбите има още няколко отбора, които търсят квота, а и имат повече точки от България:

Куба (№11), Нидерландия (13), Турция (14), Иран (15), Украйна (16), Белгия (17) и Чехия (19).

Въпреки това, Константинов е уверен, че шансовете остават.

"Малко ни трябваше, за да успеем да се класираме от този турнир - казва в интервюто селекционерът. - Постигнахме добри победи! Изкачихме се много в световната ранглиста, която в крайна сметка е единствено важна за класиране на Олимпиада. В момента имаме 160 точки, а отборът на Сърбия има 253 точки. 93 точки разлика. Не са малко, но е възможно да бъдат и стопени.

Ако играем силно и с най-добрите ни волейболисти във Волейболната лига на нациите, не е невъзможно да запишем сериозни победи дори срещу силни съперници, най-вече тези, които вече са се класирали на Олимпиадата. Те едва ли ще участват в Лигата с най-добрите си волейболисти. Най-вероятно ще готвят основния си отбор за Париж 2024.

Защо да не запишем победи над такива отбори и други преди нас в световната ранглиста, за което ще получим точки за ранкинга?

Дир.бг